Segítség! Fogyókúrázok és hízok!

Gyermekek étrendje, kánikulában
2017-08-02
2017-10-19

Segítség! Fogyókúrázok és hízok!

Sokan panaszkodnak, hogy fogyókúráznak és ahelyett, hogy csökkenne a testsúlyuk, épp ellenkezőleg, hízni kezdenek. Az okokról kérdeztük Barcza Zsuzsanna dietetikust.

 

Miért alakulhat ki a fogyókúra mellett hízás?

Gyakori ok, hogy, mint a nevében is benne van, kúra, vagyis a megszokotthoz képest valami más történik. Ami, ha hirtelen változást jelent, a szervezet vészreakcióit váltja ki. Mivel jár ez? Sokan egyik napról a másikra váltanak át a hosszú évek óta jellemző táplálkozásukból valami teljesen másba. A szervezet ebből azt érzékeli, hogy ami eddig megszokott volt számára, az most drasztikusan megváltozik és ezt egyfajta sokkhatásként éli meg. A sokk ellen pedig védekezni kell, ami úgy fog végbemenni, hogy mindent, amit hasznosítható tápanyagként érzékel, hasznosítani fog. Vagyis beépít és raktároz a további sokkhatás kezelhetősége érdekében és beindul a hízás. Épp ezért a siker egyik alapja a fokozatos átállás.

 

Népszerű manapság a szénhidrátok elhagyására épülő fogyókúra. Lehet ezzel fogyni?

Lehet, de nem érdemes. Azt kell figyelembe venni, hogy a szervezet minden folyamatához energia szükséges és ha nincs meg az energia forrás, a szénhidrát, akkor az leépüléshez vezet. Ha alacsony a szénhidrát bevitel, a szervezet energia forrást keres a működéséhez és először a máj raktáraiból építi le a cukrot, majd következőként a fehérjéket, tehát az izmokat alakítja át szénhidráttá. Így lehet izomból fogyni. Ahogyan megnövekszik a szénhidrát bevitel, vagy véget ér a diéta, beindul a hízás, mert a szervezet az izmot leépítette és ennek a visszadolgozása már összetettebb folyamat. Ugyanakkor normálisan az izmok nagy energia felhasználók. Emellett az alacsony szénhidrát bevitel energiátlanság érzethez, gyengeséghez, fáradtsághoz, rossz közérzethez is vezet. Így könnyebb feladni a diétát és lazítani egy nagy szelet süteménnyel a „majd holnap folytatom” jegyében. Ha valaki jól szeretne szénhidrátot bevinni, megfelelőek a teljes kiőrlésű pékáruk, zabpehely, banán, bab, lencse, borsó, barna rizs.

 

Igaz-e, hogy vannak élelmiszerek, amelyeket nem szabad együtt enni?

Igen. Például, ha a szénhidrát zsiradékként kerül a szervezetbe, raktározáshoz vezet, vagyis hízáshoz. Tapasztalatból ismerjük ezt, ilyen a csokoládé, a sütemények. Ezért is javasolt, hogyha valaki édesre vágyik, egyen inkább gyümölcsöt, hiszen az nem szénhidrát és zsír kombináció. Ne tévesszük soha szem elől, hogy a szervezet célja a biztonságos működés, ennek része a raktározás. Hasonlóan, ne párosítsunk húst szénhidráttal, így például rizzsel, vagy keményítővel, ilyen például a burgonya, mert ezekhez különböző emésztőnedvek szükségesek, amelyek részben kioltják egymás hatását. Az étel lényegesen több időt tölt a gyomorban, károsító folyamatokat beindítva. Gyomorsav túltengés, káros anyagok termelődése, puffadás, sok minden beindulhat. A zöldségek nem igényelnek különleges emésztőnedveket és enzimeket tartalmaznak, ezért is javasoljuk, hogy húst zöldség körettel fogyasszunk, a gyomor gyorsabban és a tápanyagokat hatékonyabban tudja feldolgozni.  Az is szempont, hogy először mindig a gyorsabban emészthető ételeket fogyasszuk és a nehezebben emészthetőket csak ezek után. A gyorsabban emészthető ételek nem tudják megelőzni a nehezebben lebonthatóakat a gyomorban és erjedési folyamatok indulhatnak be, kellemetlen tünetekkel. Bár sokan azt gondolják, hogy egészséges, mégis ezért nem javasolt, hogy gyümölcsöt záró fogasként együnk.